MAFIA
RPG – Dračí doupě.
Menu

Hosté 28.9.2016

Charlie Chaplin

„Žij podle svojí víry. Dělej to, co ti radí srdce… To, co chceš… Lidský život je divadelní představení, které se hraje bez předchozích zkoušek. Zpívej, směj se, tancuj, měj rád… a žij intenzivně každý okamžik svého života… dříve, než spadne opona a hra skončí bez potlesku.“

>  věk 30 let

>  pochází z Londýna

>  vzhled: malý, s oproti tělu velkou hlavou a ženskýma rukama, ale přesto pohledný

>  povaha: perfekcionista, co chce mít vše pod kontrolou, citlivý, možná až přecitlivělý, temperamentní, filantropický, tvrdohlavý, až dětsky optimistický

>  problémy důvěřovat ženám

>  s otcem se nevídal, zemřel v Charlieho 12 letech

>  matka Hannah schizofrenička, děti strávili 18 měsíců v sirotčinci

>  starší bratr Sydney – velmi dobré vztahy; mladší bratr Wheeler – nevídají se  

>  celé dětství žil ve velké chudobě

>  1903 – první filmová role

>  1914 – první film v USA „Making a Living“

>  nejznámější filmy: „Easy Street“ (Charlie policista), „A Dog’s Life“, „The Bond“ (tulácké) a „Shoulder Arms“ (protiválečná satira a kritika)

>  manželka: Mildred Harris od roku 1918 – nešťastné manželství, syn zemřel po porodu

>  milenka, přítelkyně a múza: Edna Purviance, zná od roku 1915

>  záliby: hudba, tanec, sběratelství, vaření, lyžování

 

Životopis:

Charles Spencer Chaplin se narodil 16. dubna 1889 v Londýně do chudé umělecké rodiny. Jeho matka, Hannah Chaplin, byla zpěvačka a komediální herečka rumunského původu. Ačkoliv byla provdaná za Charlese Chaplina seniora, komediálního zpěváka, je nepravděpodobné, že byl Charlieho skutečným otcem. Sám Charlie později přiznal, že jeho matka měla mnoho milenců a možná si přivydělávala jako prostitutka. Otec od rodiny odešel, když byl malému Chaplinovi rok, se syny měl minimální kontakt a v mladém věku 38 let zemřel na alkoholismus (v Charlieho 12 letech).

Matka trpěla vážnými psychickými problémy, díky kterým nebyla schopná vydělávat si na živobytí, Chaplinovi tak žili ve velké chudobě. V roce 1896 se matčin stav natolik zhoršil, že musela být umístěna do sanatoria pro duševně choré, její děti tak skončily na 18 měsíců v sirotčinci. To byl též nejdelší souvislý čas, kdy jim bylo poskytováno vzdělání. Tehdy se Charlie naučil psát a číst. Navzdory komplikovanému dětství měli synové k matce vřelý vztah, Chaplin Hannu později nazval svým vzorem a inspirací. 

Charlie měl staršího bratra Sydneyho, s kterým si byl velmi blízký. Později se narodil druhý bratr, Wheeler Dryden, kterého však jeho otec v brzkém věku od matky odvedl. Z toho důvodu Wheeler dlouho o existenci svých bratrů nevěděl. Až ve chvíli kdy se Ch. Chaplin proslavil ve filmu, zjistil svou příbuznost a pokusil se sourozence zkontaktovat. Bratři se však s nejmladším odmítali setkat.

 

Svůj první debut před publikem měl Chaplin v pěti letech, kdy jeho matka na jevišti zkolabovala a on byl producentem představení donucen vystoupit. Už tehdy projevoval velké komediální nadání. První filmovou roli získal v roce 1903, kdy hrál Billyho v Sherlocku Holmesovi. Mimo jiné vystupoval spolu se svým bratrem v Kamově pantomimické společnosti, s kterou ve svých devatenácti letech vyrazil na turné do USA. Ve Spojených státech se zalíbil filmovým producentům, proto i když se v roce 1912 vrátil do Anglie, v roce 1914 už točil svůj první americký film „Making a Living“. Film „Easy Street“ z roku 1917 byl zvolen nejlepším filmem roku.

Chaplinova nejslavnější postava, Tulák Charlie, se poprvé objevila v jeho druhém filmu, ale až v roce 1915 ve filmu „The Tramp“ získala skutečnou pozornost. Přesto se k ní vrátil až v roce 1918 ve filmech „A Dog’s Life“ a „The Bond“. Nejslavnější „tulácký“ film, „The Kid“, bude natočen až v roce 1921.

 

Jednou z prvních žen, do které se Charlie zamiloval, byla jeho devatenáctiletá herecká kolegyně Edna Purviance. Potkali se v roce 1915 poté, co se přihlásila na konkurz a Chaplin jí vybral, aniž by měla jakékoli herecké zkušenosti. Uvažoval dokonce, že se s ní ožení, ale namísto toho si vzal mladou, šestnáctiletou herečku Mildred Harris, kterou poznal v roce 1918. Důvodem k sňatku bylo Mildredino oznámení, že je těhotná, což se ukázalo jako falešné. Nebylo to šťastné manželství, Chaplin s ženou odmítal trávit víc času, než je nutné, v červnu roku 1919 se jim sice narodil syn Norman, ale tři dny po porodu zemřel. V dubnu 1920 manželka zažádala o rozvod. I v průběhu manželství se Charlie scházel s Ednou a zůstali dlouholetými přáteli.

 

Hobby:

Velkým koníčkem Charlese Chaplina byla hudba, ke které byl veden odmala. Už jeho matka ho vodila na svá pěvecká představení, ve volném čase děti bavila zpěvem, tancem a imitací ostatních zpěváků. Později sám skládal, hrál a zpíval svou vlastní hudbu. V roce 1916 si spolu s Bertem Clarkem, anglickým komediantem, založil vlastní vydavatelskou firmu, v které vydal své tři singly, “Oh! That Cello”, “There’s Always One you Can’t Forget“ a “The Peace Patrol”. 

Stejnou měrou jako hudbu měl Charlie rád i tanec. V devíti letech Charlie vystupoval jako člen dětské taneční skupiny „The Eight Lancashire Lads“. Kromě stepu, kterým si vydělával jako malý kluk, velmi miloval tango, tanec velmi kontroverzní a ve slušné společnosti považovaný za dekadentní. Dalším velkým koníčkem bylo vaření, v roce 1916 se Chaplinovy recepty staly součástí knihy receptů vydávané pro charitativní účely. Další podobné publikace na sebe nenechaly dlouho čekat. Charlie byl mimo jiné velký sběratel – mezi jeho kolekce patřil míšeňský porcelán z období Napoleona, první edice novel Franka Harrise. Byl vlastníkem kompletního miniaturního setu všech prací Shakespeara a sbíral podpisy slavných lidí.

Je známo, že nesnášel zimu, ačkoliv miloval lyžování.   

 

Osobnost:

Charlie Chaplin byl postavou malý, jen 165 cm, ale neskutečně elegantní a charismatický muž. Navzdory velké hlavě na malém těle byl většinou žen považován za pohledného, při gestikulaci působil, jako když tančí rukama (téměř vždy s cigaretou). Od mládí se živil jako akrobat, a proto měl neuvěřitelnou kontrolu nad vlastním tělem.

Charlie byl velice složitá osobnost. Povahou byl perfekcionista, který byl ochotný zdržet premiéru filmu o několik měsíců, pokud se mu něco nelíbilo. Chtěl mít naprostou kontrolu nad každým aspektem svého díla a to včetně skládání a nahrávání hudby. Podle Charlieho přátel byl citlivý, možná až přecitlivělý, temperamentní, filantropický, tvrdohlavý a snad až dětsky optimistický. Miloval, když byl ve středu pozornosti.

Zároveň měl podle všeho problém věřit ženám, ačkoliv byl velice promiskuitní. Sám Chaplin tvrdil, že měl sex s více než 2000 ženami – co je na tom pravdy, je otázkou. Jako svou ideální partnerku popsal takto: „Nejsem do ní zrovna zamilovaný, ale ona je naprosto zamilovaná do mě.“

Kategorie: NEPOSTRADATELNÍ